Integrative medicine (IM)

Zorgen voor gezondheid is meer dan alleen het behandelen van ziekte. Ook de relatie tussen zorgverlener en patiënt heeft invloed op de behandeling en als patiënt kun je zelf veel doen aan je gezondheid door te kiezen voor een ge­zonde leefstijl. De omgeving waarin de zorg wordt geboden telt ook mee (healing environment). Complementaire methoden ontlasten het stresssysteem waardoor het zelfhelend vermogen versterkt wordt. Zorg die met al deze factoren rekening houdt, wordt ‘integrative medicine’ of ‘integrative nursing’ genoemd.

IM is begin jaren ’90 van de vorige eeuw ontstaan in de Verenigde Staten toen een aantal universitaire medische centra zich verenigden in het Academic Consortium for Integrative Medicine & Health. Zij vonden het tijd om zich sterk te maken voor een integrale gezondheidszorg waarin naast reguliere behandelingen ook complementaire interventies aangeboden worden. Met als doel het stimuleren van gezondheid.

In Nederland bestaat sinds 2018 ook een Consortium voor Integrale Zorg en Gezondheid (CIZG) waarin ziekenhuizen samenwerken om kennis over IM te delen en verder te ontwikkelen.

Integrative medicine en integrative nursing sluiten aan bij andere recente ontwikkelingen zoals leefstijlgeneeskunde, positieve gezondheid en persoonsgerichte zorg.