Complementaire zorg

Complementaire zorg omvat een breed spectrum aan zorg- en behandelwijzen die van oorsprong buiten het domein van de reguliere wetenschappelijke geneeskunde ontwikkeld zijn en toegepast werden. De voornaamste reden hiervoor is een andere visie op ziekte en gezondheid.

In de reguliere geneeskunde overheerst het biomedische model, dat gezondheid vooral definieert als de afwezigheid van ziekten. Behandelingen zijn hoofdzakelijk gericht op het reduceren van symptomen en bestrijden van ziekten.

In de complementaire zorg staat een integrale visie op gezondheid centraal, waarbij interventies gericht zijn op het bevorderen van gezondheid en het herstellen van evenwicht.

Klik in het menu voor meer specifieke informatie over complementaire zorg.

Complementair zorg is aanvullend

Complementaire zorg is iets anders dan alternatieve geneeskunde. Patiënten combineren de verschillende zorg­vormen, waarbij complementaire zorg de reguliere behandeling aanvult, bijvoorbeeld om klachten als gevolg van de ziekte of van de behandeling te verminderen. Denk aan acupunctuur of acupressuur bij misselijkheid als gevolg van chemotherapie, yoga bij chronische gewrichtspijn, hypnose bij pijn bij kinderen met kanker, homeopathie bij bovenste luchtweginfecties, supplementen en vitamines bij vermoeidheid, of darmklachten, massage bij stress rond ziekte, of therapeutic touch bij onrust bij dementie.

Meer dan de helft van de patiënten die complementaire zorg gebruiken, bespreekt dit overigens niet met de behan­delend arts. Artsen en verpleegkundigen vragen er meestal ook niet naar, terwijl niet alle complementaire zorg veilig is of veilig gecombineerd kan worden met reguliere medicatie.